text size: A | A | A

Cultura urbana

Targul de Florii 22 – 24 aprilie 2016

de Mesagerul, 21 Aprilie 2016
Ca in fiecare primavara, in preajma Floriilor, Muzeul Taranului isi asteapta vizitatorii la un targ cu mesteri chemati din toate colturile tarii. Veti avea prilejul sa-i intalniti de vineri, 22 aprilie duminica, 24 aprilie 2016, de la orele 10 dimineata pana la 6 seara.

Pe langa multele si maruntele lucruri mestesugite cu sarg si incarcate cu semne si intelesuri, pe care le veti putea negutatori, veti avea prilejul ca timp de trei zile, sa-i cunoasteti si sa stati la taifas cu cei care le-au faurit: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare.

Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite si targuite la Muzeul de la Sosea.

Iar pentru a va pune stomacul la cale gasiti: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, miere de albine, polen si propolis, ierburi de leac, palinca si dulceata.

Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).

Obiceiuri din batrani:

Se zice ca in vremea de demult o femeie avea un baiat, si baiatul acela se numea Lazar, si era slab si dorea sa manance placinte.
Insa mama lui n-avu cand sa faca si sa ii dea placinte de mancat, si Lazar muri de dorul placintelor. Si ziua, in care a murit el, era o zi e sambata.
Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu a plange si a zice:
– Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea, care nu face in Sambata lui Lazar placinte.
Si de atunci fac femeile intotdeauna in Sambata lui Lazar placinte.

In ziua de Florii se face dezlegare la peste. Desi se afla in post, in aceasta zi mananca peste chiar si oamenii saraci, ca e slobozenie.

Ca sa se fereasca roadele de piatra, podgorenii leaga primavara vita de vie cu salcie de la Florii sau ingroapa un ou rosu din Vinerea Mare.

De Florii se umple ciubarul cu fiertura de paduret si sovarf care servesc la incondeierea oualor de Pasti.

Ouale se vopsesc in rosu, galben, verde, albastru si negru. Cele negre inseamna chinul si durerea lui Hristos.

Ouale incondeiate se mai numesc: impistrite, picate, scrise sau muncite.

Diavolul intreaba mereu doua lucruri: de se mai scriu oua pe pamant si de mai sunt colinde-n sat. Cand nu se vor mai scrie oua si nu vor mai fi colinde, atunci si el va aparea.
Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Targul de Florii 22 – 24 aprilie 2016"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu
coltul misoginului
Noua strategie de marketing religios: biserica in forma de pantof
Noua strategie de marketing religios: biserica in forma de pantof
Stiti ca, in ultimul timp, mallurile si-au extins rolul de centre de cumparaturi si au devenit un [...]
top 5
Calculeaza IMC
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Calculeaza
Calculeaza necesarul caloric:
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Varsta

Efort depus
Calculeaza
Calcul fertilitate:
Data ultimei menstruatii
Numarul de zile dintre menstre:
Zile
Menstruatie
Zile
Calculeaza
newsletter
Ultimele comentarii
Megan Olsen (2024-04-15 23:47:23) ABC-ul libidoului. Partea a doua Am observat că soțul meu mă înșela și nu se mai implica în căsătoria noastră. Când l-am întrebat care este problema, mi-a spus că nu este fericit și că cere ...
Rosel Mavela (2024-04-09 23:23:14) ABC-ul libidoului. Partea a doua Soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie, Cel mai dureros lucru este că eram însărcinată cu al doilea copil. Am făcut totul pentru a-l face să se întoarcă acasă, dar nimic nu ...
Julie Renard (2024-04-04 22:38:08) ABC-ul libidoului. Partea a doua Principalul motiv pentru care sunt aici astăzi este să împărtășesc acest articol lumii despre modul în care doctorul Ilekhojie m-a ajutat să-mi recuperez fostul iubit care s-a ...
Angelika Povillas (2024-03-31 23:50:42) ABC-ul libidoului. Partea a doua Eu și soțul meu ne-am luptat cu probleme maritale în ultimele 8 luni și nu știam că familia este creierul din spatele problemelor pe care le-am avut vreodată. Problemele au escaladat și ...
Benajmin Claude (2024-03-24 07:26:29) ABC-ul libidoului. Partea a doua Eu și fosta mea soție am avut probleme de aproape 2 ani și am încercat toate consilierea și am vorbit cu părinții noștri, dar nimic nu a funcționat. Ne certam pentru tot și separarea ...
horoscopul de azi