Meniu sanatate

Cum sa mentinem o igiena orala corecta?

de Flu.ro,
In cazul copiilor, care se dau in vant dupa pastele de dinti aromate, este foarte important sa va asigurati ca inteleg faptul ca pasta de dinti nu este un aliment si nu trebuie inghitita. Pana cand copilul se obisnuieste cu pasta de dinti, este recomandat sa monitorizati atent periajul acestuia. De asemenea, puneti pe periuta o cantitate de pasta de dinti echivalenta unui bob de mazare. Astfel, riscul ca cel mic sau cea mica sa ingereze pasta de dinti este mai redus.

Apele de gura sunt un alt produs care contribuie la sanatatea dintilor nostri si la o respiratie proaspata. Trebuie sa faceti insa dintinctia intre apele de gura aromatizate si cele cu continut de fluor, cele din urma avand proprietatea de a curata dintii, spre deosebire de primele care nu fac decat sa improspateze respiratia.

Apele de gura nu sunt recomandate copiilor sub sase ani, deoarece contin alcool si pot fi inghitite cu usurinta de catre copil. In cazul copiilor mai mari, este indicat sa verificati inainte daca pot sa-si clateasca gura, fara a inghiti lichidul. Incercati mai intai cu aceeasi cantitate de apa, cerandu-i copilului sa-si clateasca gura, iar apoi sa scuipe apa. Repetati procedeul de cateva ori, pentru a va asigura ca apa de gura va fi corect folosita de catre copilul dumneavoastra.

Pentru o igiena dentara corecta, pe langa periajul zinic si folosirea apei de gura, este indicat sa apelati si la ata dentara, care ajuta la indepartarea resturilor de mancare dintre dinti. Aceasta trebuie insa folosita corect, pentru a evita ranirea gingiilor.


Rupeti circa 30 cm de ata dentara, si infasurati capetele pe degetele mijlocii de la fiecare mana, lasand liberi aproximativ 5 cm de ata, cu care curatati efectiv dantura. Tinand ferm ata dentara intre degetul mare si aratator, introduceti-o in spatiul dintre dinti si miscati usor in sus si in jos. Nu fortati ata dentara, intre dintii prea apropiati si nu folositi miscari brutale, pentru a nu leza tesutul gingival. Pentru fiecare dinte folositi o portiune curata din ata dentara.

Cum alegem ata dentara corespunzatoare? Exista doua tipuri de ata dentara, cea din nailon (sau multifilament) si din poli-tetra-fluoro-etilena (PTFE - cea monofilament). Ata dentara din nailon, ceruita sau neceruita, este compusa din mai multe fire de nailon, motiv pentru care se poate rupe in bucati, in special atunci cand distanta dintre dinti este foarte mica. Desi mai scumpa, ata dentara din PTFE este mult mai rezistenta si poate fi folosita cu succes si in spatii inguste. Indiferent insa de materialul din care este confectionata, ata dentara este ideala pentru indepartarea placii si resturilor de alimente.

Tot pentru a va asigura o igiena orala corecta, este indicat sa consumati o dieta echilibrata si sa incercati sa limitati gustarile servite intre mese. Fiind indicat sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa, va puteti afla in situatia de a servi o gustare si a nu avea la indemana periuta de dinti, lasand resturile de alimente sa fermenteze pana la urmatorul periaj.

Suplimentele alimentare de fluor sunt indicate pentru a garanta sanatatea dintilor. Acestea sunt recomandate in special copiilor pana in 12 ani care locuiesc in zone fara surse naturale de fluor. Consultati medicul de familie si medicul stomatolog pentru a va indica cele mai potrivite produse in acest sens.


Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Cum sa mentinem o igiena orala corecta?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu