Meniu sanatate

Hidradenita supurativa

de Flu.ro,

Cauzele blocajului nu sunt cunoscute, insa, unii specialisti sunt de parere ca o serie de factori precum dezechilibrele hormonale, greutatea, fumatul si istoricul familial, pot contribui la declansarea acestei afectiuni. De asemenea, hidradenita supurativa se poate instala si pe fondul altor afectiuni, cum ar fi boala Crohn, boala herpetica sau boala Grave.


Printre factorii de risc se numara si: sexul - femeile sunt mai predispuse; varsta - afectiunea se manifesta, de obicei, intre varsta pubertatii si 40 de ani; factorii genetici - istoricul familial de hidradenita supurativa creste riscul de a dezvolta afectiunea.


Cum se trateaza hidradenita supurativa?


Dupa ce medicul specialist a confirmat diagnosticul - prin anamneza, examinarea zonei afectate si teste de laborator, acesta va prescrie, in functie de gravitate si manifestarea bolii, o serie de directii de tratament:



antibiotice, topice sau orale, pentru a trata infectia si a preveni viitoarele eruptii;
retinoide orale (medicamente derivate de la retinol, vitamina A), pentru a incetini functia glandelor sebacee si a preveni astuparea foliculilor;
antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a calma durerea si a reduce inflamatia;
tratament chirurgical, in special in cazurile severe: incizia si drenajul - constituie o optiune de tratament atunci cand boala afecteaza o zona izolata, insa nu previne noi eruptii fiind de ajutor doar in combaterea, pe termen scurt, a simptomelor; deschiderea tunelurilor si traectelor - se realizeaza prin taierea pielii care acopera eventualele tuneluri formate, care impiedica vindecarea leziunilor si care conduc la formarea cicatricelor, neprotejand insa in fata unor viitoare eruptii; excizia - se refera la indepartarea chirurgicala completa a zonelor de piele afectate, urmata de acoperirea lor cu grefe de piele, in scopul de a trata permanent boala, din pacate insa, fara a elimina riscul ca aceasta sa se manifeste in alta zona.

Pentru cazurile usoare, puteti apela la masuri de auto-ingrijire. Acestea au rolul de a ameliora simptomele, a accelera vindecarea si a preveni raspandirea infectiei. Pentru a reduce inflamatia puteti aplica comprese calde pe zona afectata, iar pentru a combate infectia folositi pentru spalarea pielii un sapun antibacterian. Pentru a reduce riscul de iritatie evitati sa purtati haine prea stramte sau sa utilizati aparatul de barbierit pentru indepartarea pilozitatii nedorite. Pentru a preveni aparitia unor noi eruptii, unii specialisti recomanda administrarea zilnica de saruri de zinc, care au efect de reglare a sebuumului.


Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2.2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Hidradenita supurativa"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu