Meniu sanatate

Hiperkaliemia

de Flu.ro,

Migrarea potasiului de la nivel celular la nivel sanguin: Potasiul "migreaza" din si in celule. In orice moment, circa 98% din totalul de potasiu din organism este localizat intracelular (in celule), doar 2% aflandu-se in sange si tesuturi. Astfel, afectiunile care determina migrarea potasiului din celule catre sistemul circulator (spre exemplu, ketoacidoza diabetica), determina instalarea hiperkaliemiei.


O alta cauza a migrarii potasiului in mediul "extracelular" o constituie distrugerea tesuturilor, ca urmare a traumatismelor, arsurilor, interventiilor chirurgicale, hemolizei (distrugerea celulelor rosii), rabdomiolizei (distrugerea tesutului muschilor striati, cu antrenarea in sange a unui pigment muscular toxic, mioglobina).


Medicamentele: Suplimentele de potasiu, substitutele de saruri care contin potasiu si alte medicamente (corticosteroizi nesteroidieni, medicatia anti-hipertensiva, diureticele) pot cauza hiperkaliemie, in special pe fondul unei afectiuni renale cronice.


Cum este diagnosticata hiperkaliemia?


Hiperkaliemia este diagnosticata printr-un test de sange, menit sa stabileasca valorile potasiului. Daca pacientul este suspectat de hiperkaliemie, i se va recomanda o electrocardiograma pentru a fi identificate aritmiile cardiace specifice afectiunii.


Cum se trateaza hiperkaliemia?


Tratamentul hiperkaliemiei trebuie sa fie individualizat in functie de cauza afectiunii, severitatea simptomelor si rezultatele electrocardiogramei.


Hiperkaliemia usoara este de obicei tratata ambulatoriu, in special in cazul pacientilor fara alte afectiuni cronice sau la care electrocardiograma este normala.


Tratamentul de urgenta se impune daca hiperkaliemia este severa si daca electrocardiograma indica modificari ale ritmului cardiac.


In plus, tratamentul hiperkaliemiei mai poate include, doar la recomandarea medicului, si urmatoarele masuri:



modificarea alimentatiei prin excluderea alimentelor bogate in potasiu;
oprirea tratamentului cu medicamente care cresc valorile potasiului din sange;
administrarea intravenos de glucoza si insulina ori administrarea orala de bicarbonat de sodiu (pentru determinarea revenirii potasiului la nivel celular);
administrarea de diuretice fara continut de potasiu, pentru promovarea excretiei de potasiu in urina;
dializa, ca tratament de ultima instanta sau daca este prezent blocajul renal.

Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Hiperkaliemia"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu