Meniu sanatate

"Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului..."

de Flu.ro,

MpT.ro: Ce categorii de pacienti am putea spune ca beneficiaza cu precadere de folosirea calificata a noilor tehnologii medicale?


I.P.: Multiple categorii, intre care bolnavii cu afectiuni vasculare si cei cu diverse tipuri de cancer sint pe primul plan.



MpT.ro: Una dintre tematicile simpozionului o reprezinta "medicina translationala". Ce inseamna, pe intelesul tuturor, aceasta sintagma?



I.P.: Medicina si cercetare translationala inseamna legatura indisolubila dintre practica medicala si cercetare. Intrebarile fara raspuns din clinica (cum ar fi, de exemplu, tratamentul cancerului), trebuie, cu siguranta, sa-si afle raspunsul in laboratoarele de cercetare. Pentru a putea cerceta insa aceasta cumplita boala, ca si altele, este nevoie de material biologic de la bolnavii in cauza. De aceea, o astfel de cercetare nu se poate face decit pe mari platforme medicale, asa cum este de exemplu platforma Fundeni.



Invers, datele obtinute in laborator, noile metode de diagnostic si tratament, etc., trebuie testate pe loturi mari de bolnavi, bolnavi carora le-au fost, de altfel si destinate. Asa incit, aplicind aceasta paradigma, care in engleza suna "from bed to bench and from bench to bed", se poate ajunge la progrese medicale deosebite.



MpT.ro: In aprilie 2000 ati realizat primul transplant hepatic cu supravietuirea bolnavului, iar in luna octombrie a aceluiasi an, primul transplant de ficat de la donator in viata. De atunci, v-ati implicat activ atat in perfectionarea profesionala a specialistilor, cat si in optimizarea legislatiei de transplant. Cum ati drescrie, dupa 10 ani, pozitia Romaniei in domeniul transplantului de organe?



I.P.: Pozitia Romaniei pe harta europeana a transplantului, pe care nu cu mult timp in urma era doar o pata alba, este astazi o pozitie bine definita, consolidata de la an la an, in primul rind prin cresterea numarului de operatii de transplant renal, hepatic, pancreatic si cardiac, precum si prin diversificarea activitatii de transplantare, mai ales la nivel de tesuturi (cornee, piele, os, tendon, insule pancreatice, etc).


Avem o legislatie completa, o opinie publica favorabila transplantului, asociatii puternice ale bolnavilor transplantati si chiar un nivel de finantare adecvat, cel putin in ultimii ani.



MpT.ro: Mai exista inca dificultati cu care sa se confrunte pacientii necesitand un transplant de organe? Daca da, de ce natura sunt acestea si in ce masura pot fi depasite?



I.P.: Dificultatea majora consta in numarul mult mai mare de bolnavi aflati pe listele de asteptare comparativ cu numarul de donatori. De aceea, ca si pina acum ducem o lupta permanenta pentru a creste acest numar, Romania fiind inca mult in urma tarilor europene dezvoltate. Avem nevoie de perseverenta in continuare si de sprijinul, in primul rind, al Ministerului Sanatatii.


Pagina
1 2


Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la ""Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului...""
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu