text size: A | A | A

Controverse

Carnea procesata, carnea rosie, de la "o sa facem cancer" la "lasa, ca si bunica..."

de Irina, 28 Octombrie 2015


Saptamana asta, o stire provenind de la Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut inconjurul lumii. Senzational, extraordinar si socant: mezelurile sunt cancerigene. Carnea rosie e "probabil" cancerigena. – cam asa au sunat titlurile in media romaneasca.

Numai ca, atunci cand temperatura gratarelor pe care se parpolesc micii si a oalelor in care fierb crenvurstii va fi scazut, cand judecam la rece, ne dam seama ca, de fapt, stiam asta de mult. Sunt ani de zile de cand se tot repeta cat de nociva e carnea procesata, cum excesul de carne rosie duce la cancer de colon si la tot felul de boli de nutritie si circulatie.

Pentru efectul de noutate, in titluri s-a mai introdus o comparatie cu efect de sperietoare. "Consumul de costita afumata e la fel de cancerigen precum fumatul". Caci, da, studiul OMS a introdus carnea procesata si tutunul in aceeasi categorie de produse cancerigene.

Ceea ce nu s-a explicat, iar lumea n-a inteles, este modul in care OMS imparte agentii cancerigeni. Mai intai, trebuie sa intelegem ca realizatorii studiului masoara cat de multe dovezi stiintifice care leaga anumite alimente, bauturi, pesticide, plante de fumat etc cu cancerul exista. In acest sens, dovezile stiintifice care leaga carnea procesata si tutunul de dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer sunt puternice. In acest sens, repet, amandoua sunt cancerigene. Dar, in timp ce fumatul creste riscul de cancer pulmonar cu 2500%, doua felii de sunca pe zi ti-l cresc pe cel de cancer colorectal cu... 18 la suta.

Ca am lamurit asta, sa vedem ce anume din carnea rosie e cancerigen. Este vorba de o substanta bazata pe fier, numita hem. Este cea care da culoarea celulelor de hemoglobina. Ea se descompune in compusi carcinogeni pe parcursul tractului digestiv. Asta a facut ca cercetatorii IARC sa declare carnea rosie "probabil cancerigena".

In ceea ce priveste carnea procesata, lucrurile sunt usor diferite. Nitritii si nitratii pe care ii contin aproape toate mezelurile – ei ajutand la "maturare", asadar la conservare – se descompun si ei in aceiasi compusi.Apoi, preparatul la gratar, prajitul sau orice alta forma de a gati carnea la temperaturi inalte duc la producerea altor compusi cancerigeni.

Ceea ce iarasi nu s-a explicat si a dus la reactii de tipul "Dar de ce nu interzic, domnule, odata chimicalele alea?" este faptul ca IARC este o organizatie de oameni de stiinta, nu o autoritate, nici o agentie care dezvolta politici de alimentatie publica. Ei doar au publicat un studiu, bazandu-se pe cifrele de imbolnaviri deja existente, care prezinta 5 grupe de risc : 1. cancerigen, 2A probabil cancerigen, 2B posibil cancerigen, 3 neclasificabil si 4 probabil necancerigen. In grupul 1, se afala carnea procesata , dar si azbestul, alcoolul (de asta de ce n-a zis nimeni nimic?) si radiatiile solare.

Ceea ce studiul nu face este comparatii si plasarea datelor in «lumea reala». Adica, nu ia in calcul variabilele. Faptul ca factorii difera de la persoana la persoana, de la tara la tara, in fine, intregul mediu in care fiinta umana traieste. Asta trebuie sa faca agentiile din fiecare tara in parte. Din aceasta cauza, orice afirmatie de tipul "X cauzeaza cancer": este partial adevarata, partial falsa si incompleta. O afirmatie completa ar fi "Sunca presata creste riscul de cancer cu 18 la suta atunci cand mananci zilnic peste 50 de grame si in conditiile urmatoare: X, Y, Z."
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2
Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 10
comentarii (2)
1. alexandra
October 28th, 2015 at 4:51pm
Normal ca se stie de ani de zile ca mezelurile sunt puternic cancericene. Acest "probabil" e ca sa fie cinici inca o data, a mia data, ca si data in care spun ca sunt, de parca noi n-am sti-o cam de cand au aparut pe piata. De parca nu apar la TV medici an de an si avertizeaza ca ne otravim zilnic si intamplator si cu buna stiinta. Totusi, si pe mine ma mira si reactia romanilor, care dau dovada de prostie in faza avansata. Chestia cu bunica sau textul cu "pai ce sa mai mancam, ca toate" este dovada a lipsei de judecata si cultura de toate tipurile a romanului. Ce usor suntem de manip***t! Nici in ziua de ani nu s-au mai spalat generatiile alea de inculti, neinformati/dezinformati, nesimtiti, nespalati. Asta e.
2. Irina
October 28th, 2015 at 4:54pm
”Probabil” se referă la carnea roșie. Carnea procesată, indiferent de ”culoare”, e fără ”probabil”. :D
Posteaza si tu un comentariu la "Carnea procesata, carnea rosie, de la "o sa facem cancer" la "lasa, ca si bunica...""
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu
coltul misoginului
Noua strategie de marketing religios: biserica in forma de pantof
Noua strategie de marketing religios: biserica in forma de pantof
Stiti ca, in ultimul timp, mallurile si-au extins rolul de centre de cumparaturi si au devenit un [...]
top 5
Calculeaza IMC
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Calculeaza
Calculeaza necesarul caloric:
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Varsta

Efort depus
Calculeaza
Calcul fertilitate:
Data ultimei menstruatii
Numarul de zile dintre menstre:
Zile
Menstruatie
Zile
Calculeaza
newsletter
Ultimele comentarii
Motina (2024-04-21 16:00:45) ABC-ul libidoului. Partea a doua Trăiesc și lucrez aici, în Marea Britanie. După 2 ani de căsnicie, soțul meu m-a lăsat cu doi copii și viața mea a fost spulberată. Aveam chef să pun capăt, aproape că m-am sinucis ...
Megan Olsen (2024-04-15 23:47:23) ABC-ul libidoului. Partea a doua Am observat că soțul meu mă înșela și nu se mai implica în căsătoria noastră. Când l-am întrebat care este problema, mi-a spus că nu este fericit și că cere ...
Rosel Mavela (2024-04-09 23:23:14) ABC-ul libidoului. Partea a doua Soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie, Cel mai dureros lucru este că eram însărcinată cu al doilea copil. Am făcut totul pentru a-l face să se întoarcă acasă, dar nimic nu ...
Julie Renard (2024-04-04 22:38:08) ABC-ul libidoului. Partea a doua Principalul motiv pentru care sunt aici astăzi este să împărtășesc acest articol lumii despre modul în care doctorul Ilekhojie m-a ajutat să-mi recuperez fostul iubit care s-a ...
Angelika Povillas (2024-03-31 23:50:42) ABC-ul libidoului. Partea a doua Eu și soțul meu ne-am luptat cu probleme maritale în ultimele 8 luni și nu știam că familia este creierul din spatele problemelor pe care le-am avut vreodată. Problemele au escaladat și ...
horoscopul de azi